sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Ruokajuttuja


Ajattelin kirjoittaa tarkemmin Aarren ruoka-asioista ketogeenisellä ruokavaliolla, tästä joku jossain vaiheessa taisi kyselläkin. Silloin lokakuun loppupuolella aloitellessamme tätä meille uutta ruokavaliota kaikki oli opettelua, oikean rytmin hakemista koko touhuun ja jatkuvaa ruokamäärien ja grammojen tarkistamista. Nyt kolme kuukautta myöhemmin huomaa, että oppi on mennyt perille ja homma hoituu jo rutiininomaisesti. Aluksi verensokeri- ja ketoarvoja täytyi mitata joka päivä aina ennen ruokailuja. Nyt mittailuja tarvii suorittaa enää yhtenä päivänä viikossa.


Perusruokaohjeita on useampia ja niistä saa tehtyä vielä variaatioita oman mielen mukaan. Näitä ruokia kierrätetään sitten viikosta toiseen. Mulla on tapana keittää/paistaa kerran viikossa tai parissa isommat määrät esim. lohta, perunaa, porkkanaa, jauhelihaa, kesäkurpitsaa, kanaa ym. annostella ne jääpalamuotteihin ja pakastaa. Punnitsen vielä ennen muotteihin annostelua "jääpalat" niin että ne ovat juuri sopivan kokoisia (=painoisia). Sitten palojen jäädyttyä säilön ne pakasterasioihin, kunkin ruokalajin omaansa. Näitä paloja sekoittelemalla Aarrelle saa tehtyä erilaisia ruoka-annoksia. Mukaan lisätään vielä reilusti kermaa ja rasvaa. Makeutusaineena mm. puuroissa käytän nestemäistä steviaa. Arkea helpottaa huomattavasti, että ruoan perusraaka-aineet ovat nopeasti ja helposti saatavilla joka päivä.


Aarre saa päivässä neljä kalorimäärältään samansuuruista ateriaa. Tasaisesti jaettuna ruoka-ajat olisivat klo 8.00, 12.00, 16.00 ja 20.00. Käytännössä aikataulut kuitenkin heittävät tuosta hieman, varsinkin aamusta, jolloin poika saattaa hyvinkin nukkua vielä klo 9.00 aikaan. Pääosin ruoka-ajoista yritetään kuitenkin pitää kiinni. Aamulla ja iltapalalla on tarjolla puuroa. Jostain syystä se on alkanut viime päivinä tökkimään, joten tilalle täytyisi keksiä vaihteluksi jotain muuta. Lounaalla ja päivällisellä on vaihdellen vihanneksia/juureksia sekä lihaa/kalaa tai kanaa. Välipaloja ei ole.


Ateriaa valmistaessa jokainen ruoka-aine punnitaan vielä erikseen n. gramman tarkuudella, jotta rasvan, proteiinin ja hiilareiden suhde on oikea. Hyvä keittiövaaka on ehdoton kaveri tässä kohtaa ja tietysti ne ruoka-ohjeet. Ruokien suunnitteluun ja ruoka-aineiden laskemiseen apuna on sairaalasta saatu exceliin tehty laskuohjelma. 


Kotona tämä kaikki vielä meneekin helposti, mutta haastavinta on reissut, joihin sisältyy ruokailua, esim. sairaalapäivä. Ruokapuoli on silloin suunniteltava hyvin etukäteen ja mukaan on pakattava valmis ruoka-annos ja toivottava että se myös maistuu. Tällaisia reissuja silmällä pitäen hankin Arrelle oman ruokatermarin, jossa ruoka pysyy joko viileänä tai lämpimänä hieman pidempään. Aarren pöllö-ruokatermari on Skip Hopin. 


Juomana Aarrella on pääosin funlight mehua.Vesi kun ei tahdo pojalle oikein maistua. Siinäpä ne juomavaihtoehdot sitten ovatkin. Juomaa menee päivässä n. 8dl, mutta saisi toki mennä enemmänkin.


Tänään Aarre sai lounaaksi lohta muusin ja porkkanan kera. Kuvasta näkee kuinka pieni annos kokonaisuudessaan on. Tiukemmassa ketogeenisessä määrä olisi vielä pienempi, mutta Aarre pysyy ketoosissa hieman väljemmällä ruokavaliolla. 

Tällä jatketaan niin kauan kuin lääkäri määrää toisin. Todennäköiseti jatkossa ruokavalio jossain vaiheessa puretaan, koska se ei ole poistanut tai vähentänyt kohtauksia. En silti kadu tämän ruokavaliokokeilun aloittamista. Meille se on tuonut aikaisempaa paljon pirteämmän pojan. Vaikka alkuun homma voi tuntua raskaalta, asioiden omaksumisen jälkeen kyllä helpottaa. Aarren ruokavaliosta on tullut meille niin arkea, etten koe sen kuormittavan itseäni juurikaan tavallista ruoanlaittoa enempää.

Mukavaa sunnuntaita!

1 kommentti:

  1. Kiitos tästä, mielenkiintoista. Ja ihan huippua, että ruokavaliolla on selvästi ollut positiivisia vaikutuksia. Vaikka se ei suoraan olekaan kohtaustilanteeseen vaikuttanut, niin muuta olette saavuttaneet! Isosti terveisiä teidän perheelle :-)
    ♡♡♡♡

    VastaaPoista