keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Apukäsiä arkeen

Välillä kuulee, kuinka erityislasten perheiden on vaikea saada konkreettista apua silloin kun tarve olisi suurin. Kun omat voimavarat ovat vähissä, ei monikaan jaksa lähteä vaatimaan apua ja taistelemaan tuulimyllyjä vastaan. Sairaan tai muuten erityistarpeisen lapsen hoito on sitovaa ja kuormittavaa, joten vanhemmille tulisi enemmän kuin tarpeeseen saada välillä hengähdystaukoa rankkaan arkeen. Silti esim. omaishoidon vapaita ei aina onnistuta järjestämään, varsinkaan jos lasta ei haluta laittaa kodin ulkopuoliseen hoitoon. Harmittaa todella paljon sellaisten erityislapsiperheiden puolesta, joilla omaa tukiverkostoa ei ole ja apua ei tunnu saavan mistään.

Minullekin omaishoitajana kuuluvat ne kolme päivää vapaata/kuukausi, mutta saan vapaiden sijaan palveluseteleitä 4h/kk. Sellaisenaan tämä vapaa olisi minimaalinen, mutta onneksi meille on tämän lisäksi myönnetty vielä 10 tuntia hoitoapua kotiin Aarrelle joka viikko. Isoin kiitos kuulunee Aarren aktiiviselle kuntoutusohjaajalle, joka hoitaa meidän asioita eteenpäin todella ammattitaitoisesti. Ihan huipputyyppi!

Viime syksynä saimme nuo tärkeät apukädet arkeemme ja ilon tutustua Aarren hoitajaan, joka on todellinen löytö. Hoitaja tulee hoitamaan Aarrea sovitusti kotiin muutamana päivänä viikossa useamman tunnin kerrallaan. Sillä aikaa itselläni on vapaata ja hyvä tilaisuus hoitaa juoksevia asioita, käydä esim. kaupassa, kylässä tai vaikka kampaajalla, viettää aikaa enemmän Aarren isoveljen kanssa tai miehen kanssa kahdestaan. Hoitoapua on mahdollista saada myös viikonloppuisin. Siispä meillä on mahdollisuus päästä välillä miehen ja isomman pojan kanssa kolmisin sellaisille reissuille, johon Aarrea ei mukaan voi ottaa. 

On ollut hyvä huomata, että Aarren hoito sujuu muiltakin ja että uskallan luottaa myös ulkopuoliseen apuun. Kaikki on sujunut yllättävän hienosti. Hoitaja käy Aarren kanssa lenkillä, leikittää poikaa, hoitaa Aarren lääkitykset, nukuttamiset, syötöt ja pesut. Siis käytännössä kaiken mahdollisen, joten voin olla huoletta muutaman tunnin vapaalla, koska tiedän että Aarre on hyvissä ja osaavissa käsissä. Tämä apu on osoittautunut valtavan isoksi jutuksi koko meidän perheelle. 

Olisi enemmän kuin suotavaa, että useammat perheet saisivat vastaavanlaista apua. Oma aika, vaikka ihan lyhytkin vapaa hetki keskellä viikkoa, auttaa jaksamaan niin paljon paremmin sitä usein melkolailla voimia kuluttavaa erityislapsiarkea. Mieli on virkeämpi ja arkea jaksaa pyörittää uusin voimin kun tietää, ettei ole yksin ja täysin sidottu kotiympyröihin, vaan välillä on lupa ja vapaus tehdä myös omia juttuja hyvällä omallatunnolla. 

3 kommenttia:

 1. Hienoa että te saatte tarpeeseen apua!
  marsa

  VastaaPoista
 2. Kävin kurkkimassa mutta edelleen hiljaiseloa, tulen taas jossain kohti katsomaan jos kuulumisia on ilmestynyt :) Hyvä kevättä!

  VastaaPoista
 3. Hei ! Mitä teille kuuluu ? Onko kaikki hyvin :o niin pitkään aikaan ei oo täällä mitää Ollut niin väkisinkin tulee huoli :/ toivottavasti kaikki hyvin :) hyvää kevättä ja alkavaa kesää :)

  VastaaPoista