torstai 30. lokakuuta 2014

Ketogeenisen dieetin aloitus

Terveisiä sairaalalta! Maanantaina Aarrella aloitettiin ketogeeninen ruokavalio ja hyvältä vaikuttaa ainakin tähän mennessä. Ruokavaliossa on vähitellen siirretty painopistettä hiilihydraateista rasvoihin. Tavoitteena on että rasvojen suhde hiilihydraatteihin ja proteiiniin olisi 3:1. Tällä hetkellä suhdeluku on 2:1 ja jo nyt ketoosilukemat ovat hyvällä mallilla. Aarren kohdalla saatetaan päätyä ruokavalioon jossa suhdeluku on 2,5:1. 

Ruoat ovat tähän mennessä uponneet pienelle miehelle ihan kiitettävästi ja itse olen kovasti opiskellut ketogeeninen ruokavalion saloja. Maidosta luopuminen on ollut oma haasteensa. Alkuun Aarrelle ei meinannut millään maistua pelkkä vesi tai sokeriton mehu. Nyt onneksi nesteitäkin menee ihan hienosti. Uskon että saadaan homma pyörimään myös kotona. 

Ravitsemusterapeutin kanssa on palaveerattu joka päivä ja sitä mukaa muokattu ruokia juuri Aarrelle sopiviksi. Isoin homma on ruokien tarkka laskeminen, että tuo suhdeluku pysyy oikeana. Ketoosiarvoja ja verensokeria mitataan tiuhaan ainakin alkuun. 

Ruokavalion toivotaan siis vähentävän Aarren epilepsiakohtauksia, kun aivot oppivat käyttämään polttoaineena glukoosin sijaan ketoaineita. Tulokset, jos sellaisia saavutetaan, näkyvät seuraavien parin kuukauden kuluessa. Toivottavasti tästä olisi jotain hyötyä. Ainakin itselle tulee tunne, että olen tehnyt voitavani, jos tämän ruokavalion saan toimimaan. 

4 kommenttia:

 1. Hei, hienoa että pääsitte kokeilemaan tuota dieettiä. Ja ihan super paljon toivon, että Aarren kohtaukset tuon myötä vähenisi! Pidähän meitä ajan tasalla, kuinka homma etenee. Kädet nyt kyynärpäitä myöten ristiin!
  Ja olisi mielenkiintoista jossain vaiheessa lukea jonkinlainen esimerkki päivä, millaisia ruokia Aarre siis päivän mittaan syö tällä dieetillä. ♡♡♡♡

  VastaaPoista
 2. Heippa, eli ruokavalioon siis päädyttiin. Kiva kuulla ja toivon että siitä olisi teillä apua. Meillä kokeilua takana vähän vajaa 3 kuukautta ja hyvin on mennyt :-) tosin meillä on pisin tauko kohtauksen suhteen ollut melkein neljä kuukautta. Mutta merkit ovat hyvät.
  Laskemisen oppii suht äkkiä ja kun laittaa reseptit ja määrät kerralla ylös niin helpottaa huomattavasti. Kaikkea ei tarvitse ulkoa muistaa. Meillä oli kanssa alussa ongelma siinä että kun vesi tai sokeriton mehu ei maistunut, mutta osaltaan johtui siitä että kun sairaalassa vesi maistuu erilaiselle kuin kotona. Kotiin päästyä tilanne muuttui. Pääosin ruuat meillä maistuvat, mutta jos joka päivää alkaa pyörimään samoja niin heti rupeaa tökkimään. Itse olen tehnyt 6 viikon ruokalistan, jota kutakuinkin pyöritän, helpottaa suunnittelua ja kauppareissuja. Ruokalistan laadinnassa käytin hyödyksi päiväkodin listaa. Ja kun aikaa kuluu niin näkee että mikä kelpaa ja mikä ei. Ja uskaltaa ehkä kokeilla enemmän. Mutta päivä kerrallaan ja aika näyttää onko apuja vai ei.
  Tsemppiä ruokavalioon ja sen toteutukseen.

  VastaaPoista
 3. Mitä teille kuuluu??? :) haluaisin kuulla mielelläni. t. äippä talo meren rannalta

  VastaaPoista
 4. Mitä teille kuuluu ? Onhan kaikki hyvin ? :)

  VastaaPoista